AFCAT Previous year GK, English, Questions with answers

AFCAT PREVIOUS QUESTIONS
AFCAT PREVIOUS QUESTIONS

Air force Common Admission Test AFCAT Previous year Questions in detail, AFCAT is one of the important test for the recruitment of Officer cadres in Indian Air Force. AFCAT sample papers helps to test the ability. After qualifying the test, candidates have to go through SSB interview followed by 5 days.

Here are the AFCAT Previous year questions asked before. In view of an idea and perception we have gone through the model paper and listed important questions. Aspirants ensure to comment the answer, so that who might not able to answer the questions can easily find out the exact answer. AFCAT GK questions sample paper. In this post we have listed AFCAT Previous year Question paper with answer key. Question Paper consists of English Comprehension, General Studies, Arithmetic, Mental Ability.

Q1-3. Read the following passage carefully and answer the questions:-

Language is often used for one of the following three purposes, namely to inform, to convince, and to persuade. The first, requiring talent is telling what we know, is a matter of little difficultly. The second demands reasoning. The third besides reasoning demands all the aid that we can obtain from the use of figures of speech or figures of rhetoric which means the power of of persuasion.

Q1. The above passage is

a). rhetorical

b). persuasive

c). convincing

d). informative

Q2. Rhetoric is the

a). art of reasoning

b). Power of persuasion

c). Use of figure of speech

d). Means of communicating information

Q3. The set of persuasion requires the use of

a). Information and talent feels

b). Reasoning and information

c). Reasoning and figure of speech

d). Figure of speech

Q4-9. Select the most appropriate word from the options against each number:-

Science has made an___(4) contribution to the relief of human suffering and humanity ___(5) a deep ____(6) of gratitude to scientists whose ____(7) and sacrifices have led to many ___(8) discoveries and inventions which have done so much to____(9) human pain and misery.

Q4. a) excessive

b). active

c). intensive

d). enormous

Q5. a). owes

b). offers

c). feels

d). acknowledges

Q6. a). amount

b). debt

c). loan

d). fund

Q7. a). Successes

b). discoveries

c). achievements

d). labours

Q8. a). Strange

b). advantageous

c). useful

d). profitable

Q9. a). decrease

b). disappear

c). belittle

d). alleviate

Q10-13. Choose the word which is nearest to the meaning:-

Q10. PRISTINE

a). Dirty

b). Old

c). Preserve

d). Fresh

Q11. PRAGMATIC

a). Theoretical

b). Realistic

c). Suitable

d). Productive

Q12. INTREPID

a). Middle

b). Fearless

c). Rude

d). Tolerant

Q13. LIBERALISE

a). Change

b). Resist

c). Function

d). Malfunction

Q14-17. Choose the word which is nearly opposite in meaning to the given word:-

Q14. INEQUALITY

a). Illegal

b). Law

c). Slander

d). Libel

Q15. BELLOW

a). Tout

b). Stupor

c). Whisper

d). Down

Q16. HAUGHTINESS

a). Unskilled

b). Affability

c). Adduce

d). Abject

Q17. ANGELICAL

a). Magnanimous

b). Benevolent

c). Critical

d). Diabolical

Q18-21. Choose the word that best defines the given phrase:-

Q18. Split one’s side

a). To laugh a lot

b). Intense pain

c). To be hurt

d). None

Q19. Tickled pink

a). Embarrassed

b). Coloured

c). Deeply upset

d). Greatly pleased

Q20. At the drop of a hat

a). Willingly and softly

b). Willingly and silently

c). Willingly and immediately

d). Slowly and silently

Q21. Building castles in the air

a). building skyscrapers

b). Making tall promises

c). Making impossible plans

d). Structures without strong foundation

Q22-25. Choose the correctly spelt word:-

Q22. a). Verstile

b). Versetile

c). Versatile

d). Versatele

Q23. a). Parenthses

b). Parentheses

c). Parentesis

d). Parenthsis

Q24. a). Veterinarian

b). Veternainin

c). Veterineray

d). Vetererinan

Q25. a). Hemmorrhage

b). Hemorrhage

c). Hemmorrage

d). Haemorrhage

Q26-29. Which word or words explain the meaning of the following idioms:-

Q26. Air-Fairy

a). Most important

b). Nervous

c). Confident

d). Not practical

Q27. Be given the axe

a). To move fast

b). To lose job

c). Woodcutter

d). Carpenter

Q28. To go like a bomb

a). Loud explosion

b). Terrorism

c). To move fast

d). Not practical

Q29. Bolt from the blue

a). Sudden

b). Lighting

c). Nervous

d). Unexpected

Q30-65. Choose the appropriate answer:-

30). The right to vote is the national elections in India is base on the principle of

a). Restricted franchise

b). Universal adult franchise

c). Property qualifications

d). Hereditary privileges

31). The viceroy who divided Bengal by following the divide and rule policy was

a). Lord Lytton

b). Lots Ripon

c). Lord Curzon

d). Lord Mayo

32). Which of the following rulers had the little ‘Kaviraja’

a). Kumaragupta

b). Samudragupta

c). Skandagupta

d). Chandragupta

33). On which river is Berlin city is situated?

a). Potomac

b). Spree

c). Rhine

d) Irrawaddy

34). Who is the author of ‘Train to Pakistan’ :-

a). Arun Shourie

b). J.N. Dixit

c). Ismat Chugtai

d). Kushwant Singh

36). Who was the first woman to climb Mount Everest?

a). Bachendri Pal

b). Tenzing Norgay

c). Aarti Pradhan

d). Junko Tabei

37). Who founded the Asiatic Society of Bengal in Kolkata?

a). Sir William Jones

b). John Shore

c). Warren Hastings

d). Lord Cornwallis

38). The youngest mountain range in the world is

a). Andes

b). Alps

c). Himalayas

d). Rockies

40. When was the World Poetry Say recognized by the UNESCO observed?

a). 02 February

b). 21 March

c). 30 December

d). 14 February

41). Which theory gave birth to the French Revolution and the Revolution of America?

a). Theory of natural lights

b). Legal theory of rights

c). Social Welfare theory

d). Historical theory of rights

42). Who was the first Commander in Chief of Indian Air Force in Independent India?

a). Gen KM Kariyappa

b). Thomas Walker Elmhirst

c). Major Stringer Lawrence

d). Field Marshal Sam Manekshaw

43). What is the ‘Splash the burn agriculture’ in Indonesia called as ?

a). Ladang Cultivation

b). Roke Cultivation

c). Milpa Cultivation

d). Jhoom Cultivation

44). ‘Satyameva Jayate’ is borrowed from which of the following ?

a). Arthshastra

b). Mahabharat

c). Ramayana

d). Mundaka Upanishad

45). 38th parallel is a boundary line between___

a). South and North Korea

b). Pakistan and India

c). Turkey and Cyprus

d). United states and Canada

46). ‘Disclosure’ always involves

a). Agents

b). Secrets

c). Exposition

d). Display

47). Which one of the following a ‘Drama’ mush have?

a). Actors

b). Sets

c). Story

d). Director

48). Which one of the following is always with ‘Bargain’?

a). Triviality

b). Sumptuousness

c). Exchange

d). Eloquence

49). Which of the following is always found in ‘Wonder’?

a). Astonishment

b). Lumber

c). Crowd

d). Rustic

50). A boy is sitting at the back seat of a car. When the driver suddenly starts moving the car (in forward direction), the boy experiences a backward force?

a). Often

b). Never

c). Always

d). Sometimes